Tag archives for adaptasi

image-3314

Bercinta Dalam Mimpi

'Aku memang dah lama tak tengok drama Melayu sebab terlalu sampah.' Dik, nak jadi haterz tegar kena tonton semua cerita Melayu. Kalau setakat boleh sebut nama cerita TV3 dengan ASTRO maka mohon buang komen sampah tersebut jauh-jauh. Baru sahaja selesai menonton Lembayung Kasihmu yang ditayangkan di TV2 tahun lepas. Adaptasi novel karangan Ummu Wafa. Cerita ini tentang seorang gadis bernama Maira yang menjadi kegilaan ramai lelaki. Setelah diganggu bos besar di pejabat, dia berhenti kerja dan memohon menjadi pembantu rumah. Apatah lagi dia ...
Click here to read more »

image-1254

Cerpen: Gemersik Kalbu

“Morning.” “Morning,” balas Puan Zarina. Suffian mencium tangan ibunya lalu mengambil tempat di sebelah. “Ini ada kuih bingka roti dari Kampung Baru. Papa punya favourite,” ujar Suffian sambil meletakkan tupperware di atas atas meja. Dia tersenyum memandang Raihana. “Hai,” sapa Suffian. Raihana terkebil-kebil membisu. “Pagi-pagi lagi dah sampai. Selalunya susah nak bangun pagi,” Puan Zarina memerli anak lelakinya. “Eh, Ma. Kan kata Ana ada kelas pagi. Kalau saya sampai lambat nanti lambat pula dia masuk kelas,” balas Suffian. Dia menuang jus oren ke dalam gelas. “Betul ...
Click here to read more »
image-1199

Adaptasi Karya RAM

Musim nak exam ini nak menghilangkan STRESS kita terpaksa membebel seorang diri dalam blog yang tidak berpenghuni. Kalau membebel dalam facebook banyak komen yang merangsang nafsu untuk Reply. Haha. Minggu ini baru selesai menonton Ombak Rindu. Sudah lama download tapi tak tertengok sebab sedang demam marathon cerita Cina. Penghujung tontonan saya menangis meraung menghantuk kepala ke dinding kerana filem ini gagal mencapai expectation. Bukan sahaja expectation saya sebagai salah seorang pembaca Novel malah selaku seorang penonton Filem. Ini menyebabkan saya bertambah yakin ...
Click here to read more »
image-840

Unsur Hitam Dalam Nora Elena

Parental Advisory | Entry ini menggunakan bahasa sarkastik yang keterlaluan. Setelah 18 episod drama ini disiarkan, ternyata ia berjaya menarik ramai peminat untuk kembali menggilai drama Melayu sebagaimana fenomena Nur Kasih dan Adamaya suatu ketika dahulu. Tahniah diucapkan kepada Asia Media Content serta pelakon handalan Aaron Aziz dan Siti Saleha. Reputasi drama adaptasi ini juga berjaya menghabiskan stok novel Kasih Yang Suci di kedai-kedai buku. Namun begitu, drama ini mempunyai unsur-unsur Freemason serta Illuminati yang bertujuan meresap ke dalam pemikiran masyarakat menggunakan ...
Click here to read more »
image-837

Adaptasi Novel Kepada Drama

Sebenarnya ini sambungan entry lalu, saje split :P Sekarang sudah banyak novel diadaptasikan ke bentuk visual. Dulu waktu sekolah menengah agak kecewa kerana novel Ramlee Awang Murshid - Pei Pan diadaptasi tapi saya berada di asrama tidak berkesempatan untuk menonton novel anugerah sastera tersebut, masih kekalkah unsur thriller sepertimana novelnya? Baru-baru ini novel Fauziah Ashari - Ombak Rindu difilemkan, walaupun saya tidak berapa berkenan dengan filem 2 jam, yang bagi saya tidak cukup untuk memasukkan semua elemen dalam novel tersebut. Pelakon perempuan ...
Click here to read more »
image-795

Jatuh Cinta Dengan Drama Melayu

!! WARNING - ENTRY INI PENUH DENGAN PERKATAAN !! Selepas Nur Kasih dan Adamaya, saya rasa tidak ada satu pun drama Melayu lain yang membuatkan saya melekat untuk terus menonton. Asmara agak best walaupun nama hero sangat pelik tapi tidak berjaya membuatkan saya teruja untuk menonton musim kedua. Asmaradana yang penuh dengan kematian pun saya tonton sebab Tiz Zaqyah :P Maka saya tidak menyangka adaptasi novel berjaya mempengaruhi saya untuk meninggalkan stadi dan marathon semua episod sekaligus. Hinggakan saya terpaksa spazzing dalam ...
Click here to read more »
image-54

Ombak Rindu Izzah dan Hariz

Salah satu perkara yang saya akan buat apabila pulang ke rumah setelah sekian lama berada berjauhan adalah meneliti rak buku di ruang tamu. Sejak sekolah menengah lagi, tiap kali pulang dari asrama, saya akan merenung rak buku. Bukan keseluruhan, tapi cuma pada satu sudut; sudut novel milik saya. Samada terdapat buku yang hilang atau rosak, setiap kali saya pulang, memang akan ada perubahan terhadap novel-novel di ruang tersebut. Kali ini, saya tertarik untuk berkongsi sesuatu. Rinduku umpama ombak yang tak berhenti, Kasihmu bagai ...
Click here to read more »