Tag archives for drama

image-3508

Kenapa Tak Boleh Kacau Isteri Orang – Lukisan Takdir

Dulu pernah baca, isteri berkerjaya punca keruntuhan rumah tangga umat Islam. Ini disebabkan perempuan apabila pergi ke tempat kerja, berhias berlebih-lebihan dan gagal menjaga batas pergaulan di pejabat. Masalah rumah tangga pula dibawa ke pejabat dan dikongsi bersama rakan sekerja lain yang biasanya tidak memberi penyelesaian masalah. Mungkin ada logiknya. Cereka Ahad semalam bertajuk Lukisan Takdir, mengisahkan Rita - seorang isteri berkerjaya - yang dilanda masalah rumah tangga dan cuba untuk kekal setia, namun mula berubah setelah bertemu bosnya, Razif yang mempunyai ...
Click here to read more »

image-3314

Bercinta Dalam Mimpi

'Aku memang dah lama tak tengok drama Melayu sebab terlalu sampah.' Dik, nak jadi haterz tegar kena tonton semua cerita Melayu. Kalau setakat boleh sebut nama cerita TV3 dengan ASTRO maka mohon buang komen sampah tersebut jauh-jauh. Baru sahaja selesai menonton Lembayung Kasihmu yang ditayangkan di TV2 tahun lepas. Adaptasi novel karangan Ummu Wafa. Cerita ini tentang seorang gadis bernama Maira yang menjadi kegilaan ramai lelaki. Setelah diganggu bos besar di pejabat, dia berhenti kerja dan memohon menjadi pembantu rumah. Apatah lagi dia ...
Click here to read more »
image-2503

Diagnosis Penyakit

Kelas klinikal pagi-pagi selalunya ada patient. Maka pelajar kena ambil history untuk tahu sejarah patient tersebut seterusnya boleh buat diagnosis dengan tepat. Namun begitu, selalunya bila masuk kelas kita akan tanya, 'Hari ini kes apa?' Sebab nak tahu spesifik apa yang perlu ditanya. Lebih kurang macam tahu jawapan terlebih dahulu, barulah kita kenal pasti ada ataupun tidak pada patient tersebut. Hari ini seperti biasa transfer cerita Jepun yang baru selesai download ke dalam hard disk, tergerak hati untuk buka episod 1 GM Odore ...
Click here to read more »
image-2429

Terlewatkah Cinta Kita

Telefilem Terlewatkah Cinta Kita ini bukan drama yang mesti tonton, tapi sengaja saya coretkan kali ini sebagai kajian kes. Haha. Sekali sekala perlu berlatih menulis. Lakonan Fahrin Ahmad (Razif) dan Eira Syazira (Balqis). Dibantu oleh Farahdhiya (Aina), Liza Abdullah, Catriana Ross, Khairil Anwar, dan Khaty Azian. Nama-nama yang saya kira cukup lama dalam bidang drama. Maka sedikit sebanyak menggamit memori bila nampak Khaty Azian dalam drama ini - mak Haliza Misbun dalam Cinderella. Mengisahkan Razif yang bertemu semula dengan kawan lama AKA ...
Click here to read more »
image-2376

Mawar Putih Tanda Perpisahan

Tonton banyak cerita Melayu, tapi jarang promosi. Namun disebabkan telefilem ini menggondol 8 pencalonan dalam Anugerah Skrin 2013 (Kategori Drama), rasa nak promosi. Kalau belum tonton, harap selepas ini sila cari. Secara ringkasnya Mawar Putih Tanda Perpisahan adalah kisah cinta. Mengisahkan Sudin (Rosyam Nor), lelaki berumur yang berkahwin dengan budak baru habis SPM, Dahlia (Nad Zainal) dan bagaimana cinta yang berputik antara mereka berakhir dengan tragedi. Ini bukan spoiler kerana tajuk dan OST sudah spoil - ada perkataan 'perpisahan' di situ. Maka ...
Click here to read more »
image-2076

Of Running Man and Family Outing

Petang itu Nurin berkunjung ke bilik Fifie untuk menyalin drama Korea. Lalu terjadi perbualan lagho berikut. 'General Hospital 2 ni siapa berlakon?' tanya Nurin. Dia memerhati senarai drama dalam komputer sahabatnya. 'Cha Tae-hyun. Ala pernah masuk Family Outing,' Fifie menjawab sambil menggerakkan cursor membuka salah satu episod. 'Aku tak tonton Family Outing. Tapi aku kenal la; Speedy Scandal, Sassy Girl, Lover's Concerto semua dia berlakon.' Tetikus di tangan Fifie beralih ke tangan Nurin. 'Serius tak? Running Man kau tonton?' Soal Fifie sambil menyebut satu ...
Click here to read more »
image-1659

Melihat Sejarah Dengan Positif

Drama ini baru 35 episod selesai ditonton, namun dek keterujaan menyebabkan kita mesti menulis review ini secepat mungkin. Mungkin sesuai diabadikan sempena Hari Malaysia 16 September. Post ini berkisar drama Atsu-hime, dan kenapa anda mesti cuba untuk cari dan tonton. Miyazaki Aoi sebagai Atsu-hime. Info: Dramawiki Wikipedia Drama Atsu-hime mengisahkan perjalanan hidup seorang wanita bernama Atsu, sejak kecil hinggalah dewasa dan perubahan politik Jepun yang berlaku di sekeliling beliau. Menurut Wikipedia, beliau merupakan antara figur penting dalam peristiwa penyerahan diri istana Edo ke tangan penyokong ...
Click here to read more »
image-1213

Letters of Blood

Finished another drama. Deep Rooted Tree or Tree with Deep Roots is a story centers around the creation process of Korean alphabet, Hangul. In history, King Sejong the Great was known as the one who created Hangul with the purpose of making every citizen can read. Previously, the writing was composed of Chinese characters. Due to the fact that Chinese characters cant be easily mastered and requires a high level of education, thus restricting the poor from learning it, King Sejong wants ...
Click here to read more »
image-1199

Adaptasi Karya RAM

Musim nak exam ini nak menghilangkan STRESS kita terpaksa membebel seorang diri dalam blog yang tidak berpenghuni. Kalau membebel dalam facebook banyak komen yang merangsang nafsu untuk Reply. Haha. Minggu ini baru selesai menonton Ombak Rindu. Sudah lama download tapi tak tertengok sebab sedang demam marathon cerita Cina. Penghujung tontonan saya menangis meraung menghantuk kepala ke dinding kerana filem ini gagal mencapai expectation. Bukan sahaja expectation saya sebagai salah seorang pembaca Novel malah selaku seorang penonton Filem. Ini menyebabkan saya bertambah yakin ...
Click here to read more »
image-986

Dong Yi San

Haha cant think of a suitable title :P This is an entry regarding TWO saeguk (historical) Korean dramas ;) Dong Yi is a story about the life of Choi Dong Yi, later on become Choi Suk-bin (Consort Choi), who enter the palace to find the truth about her father's killer, while at the same time entangled in the political strife of the government. Yi San is a story about a king, his journey to find the truth behind his father's death, and his ...
Click here to read more »
image-840

Unsur Hitam Dalam Nora Elena

Parental Advisory | Entry ini menggunakan bahasa sarkastik yang keterlaluan. Setelah 18 episod drama ini disiarkan, ternyata ia berjaya menarik ramai peminat untuk kembali menggilai drama Melayu sebagaimana fenomena Nur Kasih dan Adamaya suatu ketika dahulu. Tahniah diucapkan kepada Asia Media Content serta pelakon handalan Aaron Aziz dan Siti Saleha. Reputasi drama adaptasi ini juga berjaya menghabiskan stok novel Kasih Yang Suci di kedai-kedai buku. Namun begitu, drama ini mempunyai unsur-unsur Freemason serta Illuminati yang bertujuan meresap ke dalam pemikiran masyarakat menggunakan ...
Click here to read more »
image-837

Adaptasi Novel Kepada Drama

Sebenarnya ini sambungan entry lalu, saje split :P Sekarang sudah banyak novel diadaptasikan ke bentuk visual. Dulu waktu sekolah menengah agak kecewa kerana novel Ramlee Awang Murshid - Pei Pan diadaptasi tapi saya berada di asrama tidak berkesempatan untuk menonton novel anugerah sastera tersebut, masih kekalkah unsur thriller sepertimana novelnya? Baru-baru ini novel Fauziah Ashari - Ombak Rindu difilemkan, walaupun saya tidak berapa berkenan dengan filem 2 jam, yang bagi saya tidak cukup untuk memasukkan semua elemen dalam novel tersebut. Pelakon perempuan ...
Click here to read more »
image-795

Jatuh Cinta Dengan Drama Melayu

!! WARNING - ENTRY INI PENUH DENGAN PERKATAAN !! Selepas Nur Kasih dan Adamaya, saya rasa tidak ada satu pun drama Melayu lain yang membuatkan saya melekat untuk terus menonton. Asmara agak best walaupun nama hero sangat pelik tapi tidak berjaya membuatkan saya teruja untuk menonton musim kedua. Asmaradana yang penuh dengan kematian pun saya tonton sebab Tiz Zaqyah :P Maka saya tidak menyangka adaptasi novel berjaya mempengaruhi saya untuk meninggalkan stadi dan marathon semua episod sekaligus. Hinggakan saya terpaksa spazzing dalam ...
Click here to read more »
image-302

Passion for Medicine

This is an entry regarding Jejoongwon. Also spelled as Che Chung Won / Jejungwon It has been a long time since I write about a drama, and this time I feel an urge to write about it. Excuse the grammar and lack of vocab. I only got 6C for my GCE 'O'. Title: Jejoongwon Genre: Medical, Historical Episodes: 36 Casts: Park Yong Woo, Han Hye Jin, Yeon Jung Hoon etc. Source: DramaWiki Underrated drama : Jejoongwon Honestly I downloaded the first 10 episodes before summer break, but never ...
Click here to read more »
12