Tag archives for exam

image-2458

Ah, Rupanya Inilah Realiti

Dah 2 kali exam klinikal. Sekali mid-round General, sekali end-round Special (Tropical). Dua-dua exam pergi tanpa persediaan. Sampai di tempat exam baru terhegeh nak buka buku sambil dengar-dengar apa yang budak-budak bincang. Biasalah, moto kami adalah 'Kalau study gila-gila pun bukannya cemerlang.' Haha. Macam-macam ragam yang boleh lihat waktu exam, rasa perlu tulis supaya tak lupa. Sebab exam klinikal cerminan realiti nanti. Ada orang dapat soalan mudah gila. 'Examine the eye.' Tengok jaundice, tengok pallor. Selesai boleh balik. Samalah kita asyik fikir benda ...
Click here to read more »

image-2141

Absolute Right or Wrong

Situasi 1: Pernah tak dalam satu exam kita jawab dengan yakin. Jawapan bagi soalan tersebut terbayang-bayang dalam fikiran. Idea mengalir macam air. Waktu tersebut kita dah senang hati euphoria kerana berjaya menjawab dengan betul. Bersuka ria selepas tamat exam kerana yakin lulus. Bercerita 2-3 jam dengan kekasih hati berkongsi kegembiraan berjaya jawab dengan betul waktu exam. Tapi bila keputusan keluar, kita didapati gagal. Situasi 2: Pernah tak dalam satu exam yang lain kita rasa nak menangis. Soalan tak pernah disoal tahun-tahun lepas. Jawapan pula ...
Click here to read more »

image-1940

Bayar Patient

Melangkah naik ke Tahun Lima, mula berjinak-jinak dengan format peperiksaan tahun klinikal. Barulah mengalami sendiri situasi yang dihadapi golongan-golongan terdahulu daripada kami - pesakit minta duit sebelum kami boleh ambil history atau buat examination. Lalu terbitlah rungutan daripada pelajar-pelajar Tahun Lima, 'Sudah bayar yuran mahal, masih perlu bagi duit kepada patient?', 'Tadi dah bayar kepada Sekretariat, sekarang pun kena bayar lagi?', ataupun 'Arab ni kalau tak menipu tak sah.' Rata-rata tidak berpuas hati dengan pembayaran wang kepada pesakit. Lalu kita terasa ingin bertanya ...
Click here to read more »
image-1453

Kena Jadi Lebih Gigih!

Final exam Tahun 4 bermula 4 Jun dan berakhir pada 11 Julai. Final exam Tahun 4 bermula dengan Community Medicine dan berakhir dengan Forensic & Toxicology. Seperti biasa, soalan Final adalah tajuk-tajuk yang yang diajar sewaktu kita ponteng kelas. Maka kena lebih GIGIH kalau nak jadi cemerlang dapat jawab semua soalan macam SEOHYUN! IKLAN!Bila ada kucing dalam rumah, biasalah kalau sembang dengan kucing kan? Kongsikan kisah anda dengan benda tersayang anda ;)
Click here to read more »

Syafaat

Oh rupanya bulan Julai ini tidak banyak menulis. Ini entry terakhir sebelum puasa, mungkin. Malaysia tewas kepada Singapura. Orang kata Singapura menang dengan tidak bermaruah. Banyak drama. Buang masa. Tapi sebenarnya, yang penting Singapura tetap menang. Kita yang kalah hanya mampu bising-bising dalam Facebook dan blog. Dulu-dulu apabila keputusan peperiksaan keluar, adalah yang dapat B 78 markah, C 59 markah. (Sistem pemarkahan ini sudah tidak digunakan lagi kot). Kemudian mulalah kami semua yang pada ketika itu masih kanak-kanak membuat muka comel merayu ...
Click here to read more »
image-30

Perlu Bangkit Sekali Lagi

Keputusan peperiksaan Tahun Tiga, Universiti Kaherah telah diumumkan di website rasmi. Ah, masih lagi gagal menyental badi Dur Tani1. Sungguh hebat, kesemua 4 subjek gagal. Lebih hebat lagi, subjek yang mudah langsung tidak dapat ditangani dengan baik. Dingin malam itu, dirasakan sangat dingin. Rupanya membawa berita, buku teks perlu dihadap kembali. Saya sudah menyangka keputusan bakal ke Dur Tani, tetapi langsung tidak menyangka saya akan membawa kesemua 4 subjek. Benarlah, harapan itu sungguh menyeksakan jika ianya berkecai. Bak kata Amir Mukhlis2: Jangan terbang tinggi, ...
Click here to read more »