Tag archives for kuliah

image-2951

Takkan Henti Cari Jawapan

Sebelum peperiksaan selalunya kita akan kumpul soalan tahun-tahun lepas kemudian cari jawapan untuk soalan tersebut. Sewaktu peperiksaan pun ada kalanya kita ingat-ingat lupa, lantas ucap pelbagai zikir supaya ingat jawapan soalan peperiksaan tersebut. Keluar dari dewan peperiksaan pun kita belek kembali buku nak tengok jawapan untuk soalan yang kita jawab tadi. Semua ini kita lakukan demi sebuah keyakinan. Keyakinan berupa kebenaran. Samalah. Hidup ini pun ada benda yang kita takkan jumpa jawapan sekelip mata. Sekarang masih belajar, saya sedang mencari jawapan untuk satu persoalan yang ...
Click here to read more »

image-2503

Diagnosis Penyakit

Kelas klinikal pagi-pagi selalunya ada patient. Maka pelajar kena ambil history untuk tahu sejarah patient tersebut seterusnya boleh buat diagnosis dengan tepat. Namun begitu, selalunya bila masuk kelas kita akan tanya, 'Hari ini kes apa?' Sebab nak tahu spesifik apa yang perlu ditanya. Lebih kurang macam tahu jawapan terlebih dahulu, barulah kita kenal pasti ada ataupun tidak pada patient tersebut. Hari ini seperti biasa transfer cerita Jepun yang baru selesai download ke dalam hard disk, tergerak hati untuk buka episod 1 GM Odore ...
Click here to read more »

image-2356

Membazir Masa Pergi Kelas

Hari ini pergi kuliah seperti biasa di Cairo Universiti School of Medical Sciences (CUSMS). Kelas Cardio (Special) bincang tentang general examination, semua sign & symptoms untuk bahagian badan yang kita periksa. Seperti biasa juga cikgu mengajar dalam Bahasa Arab. Sejurus selepas kelas selesai, terdengar bunyi 'Hmm tak fahamlah cikgu cakap Bahasa Arab. Membazir datang kelas, baik study di rumah.' Saya pun tak pandai Bahasa Arab. Cikgu mengajar saya tak pernah faham 100%. Kalau cikgu tanya saya mungkin jawab faham 50%, tapi sebenarnya 25% ...
Click here to read more »
image-2331

Ubat Malas

Antara masalah terbesar seorang pelajar (mungkin juga semua manusia), adalah rasa malas. Malas nak buat kebajikan, malas nak belajar, malas nak bertanya, segalanya malas. Tapi makan minum berak rajin. Pernah juga sesi sembang-sembang bersama sahabat-sahabat, masuk topik ini. Memang bosan kan? Maknanya waktu tersebut kami dah kering idea mahu mengumpat siapa. Presiden mahu kahwin sudah, akhawat keluar malam tiada mushrif sudah, junior kurang diajar pun sudah. Selalunya penyelesaian yang diberi adalah mentaliti manusia yang perlu diubah. Mindset perlu diperbetul. Tujuan kita datang ...
Click here to read more »
image-1940

Bayar Patient

Melangkah naik ke Tahun Lima, mula berjinak-jinak dengan format peperiksaan tahun klinikal. Barulah mengalami sendiri situasi yang dihadapi golongan-golongan terdahulu daripada kami - pesakit minta duit sebelum kami boleh ambil history atau buat examination. Lalu terbitlah rungutan daripada pelajar-pelajar Tahun Lima, 'Sudah bayar yuran mahal, masih perlu bagi duit kepada patient?', 'Tadi dah bayar kepada Sekretariat, sekarang pun kena bayar lagi?', ataupun 'Arab ni kalau tak menipu tak sah.' Rata-rata tidak berpuas hati dengan pembayaran wang kepada pesakit. Lalu kita terasa ingin bertanya ...
Click here to read more »
image-1696

V I T A M I N

Antara bahagian yang kita suka dalam Star Life Theatre feat SNSD ini adalah waktu temuramah bagaimana mereka boleh masih ceria berusaha walaupun letih dengan jadual yang sangat packed. Sedutan Star Life Theatre EP11.Klik untuk paparan lebih besar. Bila rasa sangat malas selalu teringat rakan-rakan di sekeliling. Selalu menjadikan mereka sebagai kayu ukur dan semangat. Bangun tidur rasa malas nak pergi kuliah, terngiang-ngiang 'Mesti AF pergi kuliah hari ni.' Bila pergi kelas nampak AS di hujung jalan, 'Awalnya AS pergi kelas.' Bila dalam kuliah, nampak ...
Click here to read more »