Archives for Life - Page 2

image-2535

Jangan Tunggu, Terus Berjalan

Pelajar di Mesir kalau pergi ke mana-mana, kalau tak jalan kaki mesti naik pengangkutan awam. Destinasi utama selalunya dihubungkan oleh Metro atau bas, manakala teksi bersepah-sepah atas jalan raya. Kalau seorang diri nak pergi ke mana-mana, sambil tunggu teksi atau bas memang akan berjalan (Kalau ramai-ramai tak buatlah kan). Setakat jalan kaki dari rumah ke bank Giza, atau ke Tahrir memang biasa. Dulu waktu Metro line Abbasiah belum siap, selalu juga jalan kaki dari stesen Ghamra menuju ke ARMA. Sesekali meroyan ...
Click here to read more »

image-2508

Mesej Kristianisasi Dari Maadi

Aktiviti budak-budak setiap kali habis exam - melantak. Saya pula memang pengikut setia, pernah satu kali kami keluar sedangkan esoknya saya exam Neurology. Kali ini tempat yang dituju adalah masakan Hindraf India, restoran Taj Maharaja bertempat di Maadi. Dekat dengan Metro. Geng melantak - Sayut, Jackster, Alfa. Usai makan, sambil menunggu ayam dan kambing tandoori, tikka, stew, masala - dan entah apa nama lagi - menuruni gastrointestinal tract, kami menyerbu salah satu kedai buku - Book Spot. Hajatnya cuma mahu cuci mata. ...
Click here to read more »

image-2503

Diagnosis Penyakit

Kelas klinikal pagi-pagi selalunya ada patient. Maka pelajar kena ambil history untuk tahu sejarah patient tersebut seterusnya boleh buat diagnosis dengan tepat. Namun begitu, selalunya bila masuk kelas kita akan tanya, 'Hari ini kes apa?' Sebab nak tahu spesifik apa yang perlu ditanya. Lebih kurang macam tahu jawapan terlebih dahulu, barulah kita kenal pasti ada ataupun tidak pada patient tersebut. Hari ini seperti biasa transfer cerita Jepun yang baru selesai download ke dalam hard disk, tergerak hati untuk buka episod 1 GM Odore ...
Click here to read more »
image-2485

“Hafez!”

Sejurus selepas meletak beg dalam Lecture Hall 8, saya lari-lari anak menuruni anak tangga bangunan Medical Education Development Center. Mahu turun ke Ground Floor bawah sekali. Tempat letaknya kedai-kedai buku dan kedai-kedai makan. 'Hafez!' Turun satu tingkat tiba-tiba ada suara panggil nama. Nada intonasi Arab selalunya budak Malaysia buat tak dengar, tapi entah kenapa rasa nak perasan dipanggil. Saya toleh ke belakang mencari-cari tuan suara. Nampak sahaja susuk tubuh tuan punya suara, 'Ah sudah.' Tangan kanan dah tekup muka. Hati menyumpah-nyumpah hikmah apakah ...
Click here to read more »
image-2468

Haiwan Dari Syurga

Tadi baru ambil hadiah tempat ketiga Pertandingan Reka Dialog Kreatif sempena Ultimate Family Outing 2013. Tak sangka boleh dapat hadiah, sebab buat pun last minute setelah gegirl tak sanggup untuk terus membaca dialog-dialog yang orang lain buat. Ilham datang sebab sengaja nak kutuk nama rumah UFO13 - Dragon, Pegasus, Kraken, Yeti, Chimera, Phoenix. Agak kejam di situ sebab kita kutuk dalam pertandingan terus. Haha. Saya memang minat cerita mitos, dewa-dewi, Cerberus, Hades, Ra, Bahamut, Ifrit, Shiva dsb sebab memang sejak kecil terdedah dengan ...
Click here to read more »
image-2458

Ah, Rupanya Inilah Realiti

Dah 2 kali exam klinikal. Sekali mid-round General, sekali end-round Special (Tropical). Dua-dua exam pergi tanpa persediaan. Sampai di tempat exam baru terhegeh nak buka buku sambil dengar-dengar apa yang budak-budak bincang. Biasalah, moto kami adalah 'Kalau study gila-gila pun bukannya cemerlang.' Haha. Macam-macam ragam yang boleh lihat waktu exam, rasa perlu tulis supaya tak lupa. Sebab exam klinikal cerminan realiti nanti. Ada orang dapat soalan mudah gila. 'Examine the eye.' Tengok jaundice, tengok pallor. Selesai boleh balik. Samalah kita asyik fikir benda ...
Click here to read more »
image-2403

Nak Tengok Boleh?

Sekarang sedang heboh isu doktor lelaki menyambut wanita bersalin. Hingga timbul petition online menggesa Kementerian Kesihatan Malaysia membuat tindakan agresif menangani masalah ini. Saya malas nak komen lebih sebab kita ada ramai sheikh-online dan ulama-jadian dalam isu ini. Doktor Harlina pun ada tulis di blog beliau, tulisan emosional kala PMS daripada doktor perempuan pun ada, tambah lagi dengan status Facebook bertimbun-timbun orang Share sampai saya lost count dan tak mampu nak cari balik untuk kongsi di sini. Kawan-kawan doktor pun selalu tulis ...
Click here to read more »
image-2356

Membazir Masa Pergi Kelas

Hari ini pergi kuliah seperti biasa di Cairo Universiti School of Medical Sciences (CUSMS). Kelas Cardio (Special) bincang tentang general examination, semua sign & symptoms untuk bahagian badan yang kita periksa. Seperti biasa juga cikgu mengajar dalam Bahasa Arab. Sejurus selepas kelas selesai, terdengar bunyi 'Hmm tak fahamlah cikgu cakap Bahasa Arab. Membazir datang kelas, baik study di rumah.' Saya pun tak pandai Bahasa Arab. Cikgu mengajar saya tak pernah faham 100%. Kalau cikgu tanya saya mungkin jawab faham 50%, tapi sebenarnya 25% ...
Click here to read more »
image-2283

Double Celebration

Petang 7 Ogos. Tiba-tiba selepas keputusan Tahun Empat diumumkan, menerima berita keputusan Tahun Lima. Menakjubkan. Lulus Paediatrics, walaupun bakal mengambil semula kertas Obstetrics & Gynaecology pada 24 Ogos ini. Perempuan memang makhluk yang sukar difahami. Ada dua minggu untuk - paling kurang - hafal separuh tentang mereka. Malam Gema Takbir di Markas Abu Risy. Muka-muka mereka yang bermalam raya di Mesir. Siap ada hashtag #sektokgogek di Facebook. Subuh 8 Ogos. Aktiviti wajib setiap pagi raya - mencari butang baju melayu. Menggeledah kekotak yang menyimpan khazanah waktu pindah ...
Click here to read more »
image-2175

Sujud di Celahan Kaki

Awal-awal tiba di Mesir 6-7 tahun dulu, masih mentah dengan budaya dan amalan masyarakat setempat. Maka banyak merasai pengalaman baru untuk kali pertama. Antaranya, suatu ketika selesai kelas Physiology, ingin solat Zohor di 'surau' berdekatan. Apabila masuk, rupanya telah penuh. Lebih menakjubkan, jarak antara saf rapat tidak seperti biasa kita solat jemaah. Cukup-cukup untuk meletak lutut ketika sujud. Rukuk sahaja kepala sudah menyentuh punggung jemaah di hadapan. Kehairanan bagaimana mereka sujud, rupanya ketika sujud kepala mereka masuk ke celah kaki jemaah hadapan! Kalau ...
Click here to read more »
image-2148

Pelajar Tidur Bertemankan Senjata

Mounira, 8 Julai - Bimbang dengan keadaan Mesir yang tidak menentu, pelajar-pelajar perubatan Universiti Kaherah kini bersedia dengan apa jua cara demi keselamatan mereka. Sebelum ini mereka menyimpan parang dan pisau di bawah bantal namun kini ada yang membawa senjata api bersama-sama. Penempatan mereka yang cuma 2km dari Dataran Tahrir, menambah lagi kegusaran. Baru-baru ini dilaporkan berlaku pertempuran di Manial, bersebelahan Fakulti Perubatan Universiti Kaherah yang mengorbankan puluhan nyawa dan menghabiskan bergelen-gelen darah. Beberapa pelajar yang ingin melarikan diri dengan pulang ke ...
Click here to read more »
image-2093

Tuhanmu Kau Serahkan Siapa?

Fungsi Share pada Facebook sangat berkesan dalam penyebaran bahan tapi bukan untuk simpanan, rekod dan dokumentasi. Maka sesekali kita kongsi di sini untuk rujukan pada masa akan datang. Terjemahan Bahasa Melayu dengan editing untuk pemahaman: Anak-anakmu kau sediakan bibik (untuk melayan dan mengasuh mereka), Isterimu kau sediakan pemandu (untuk membawanya ke hulu ke hilir), Dirimu kau sediakan setiausaha (untuk merancang perjalanan aktiviti bisnes), Tuhanmu kau sediakan siapa (untuk menyembah dan mentaatinya)? - Gus Mus (Mencari Bening Mata Air) Puisi ini sangat mendalam, terjemahan di atas cuma panduan. ...
Click here to read more »
image-2076

Of Running Man and Family Outing

Petang itu Nurin berkunjung ke bilik Fifie untuk menyalin drama Korea. Lalu terjadi perbualan lagho berikut. 'General Hospital 2 ni siapa berlakon?' tanya Nurin. Dia memerhati senarai drama dalam komputer sahabatnya. 'Cha Tae-hyun. Ala pernah masuk Family Outing,' Fifie menjawab sambil menggerakkan cursor membuka salah satu episod. 'Aku tak tonton Family Outing. Tapi aku kenal la; Speedy Scandal, Sassy Girl, Lover's Concerto semua dia berlakon.' Tetikus di tangan Fifie beralih ke tangan Nurin. 'Serius tak? Running Man kau tonton?' Soal Fifie sambil menyebut satu ...
Click here to read more »
image-1999

Persepsi Penyakit

Hari ini ponteng sebab belajar tajuk yang sama - otak dah tepu takleh nak dengar dah walaupun Dr best. Maka nampak pos ini dekat Newsfeed. Sebenarnya adalah sangat sukar untuk kita mengorek cerita tentang sakit yang dihadapi seseorang. Apatah lagi untuk tujuan penyebaran umum. Sebab itu kadang-kadang bila pesakit dah nazak baru kita terima khabar penyakit beliau. Kadang-kadang disuruh doa dan solat hajat tapi sakit apa tidak diketahui. Dulu-dulu hairan juga dengan situasi ini. Kenapa susah sangat nak bercerita tentang sakit kita kepada ...
Click here to read more »
image-1986

Ditutup Kepalanya, Kakinya Terbuka

Pertama kali dalam sejarah bulatan Perbidanan dan Sakit Puan, kita datang ke kelas awal. Apabila berjalan kaki awal pagi maka akan bertembung dengan gerombolan pelajar yang turut sama menuju ke fakulti. Lantas kita terlihat seorang akhawat yang sungguh ayu bertudung labo. Melihat beliau mendatangkan keinsafan kepada diri ini kerana teringat kisah seorang sahabat bernama Saidina Mus3ab bin Umair. Watak Mus3ab dalam Qamar Bani Hashim - digambarkan berubah dari seorang yang bermewah-mewah kepada seorang yang sangat dhaif. Kisah Saidina Mus3ab secara ringkasnya boleh ...
Click here to read more »