Archives for Project

image-2972

Origami: Leviathan

Kenal Leviathan melalui game Final Fantasy. Sebaik sahaja diseru, Leviathan dengan kuasa yang dikurniakan Tuhan akan memanggil Tsunami menenggelamkan musuh-musuh yang cuba menjahamkan perjuangan dakwah ini =P Leviathan selalunya sinonim dengan dewa laut, terutamanya dalam mitos Yahudi. Dalam Kristian pula simbolik kepada salah satu 7 Dosa Besar - Envy. Maka unsur-unsur ini dapat kita lihat kaitan mereka melalui anime, game, nama kapal dan pelbagai lagi produk Yahudi lain yang menggunakan nama Leviathan. Mengetahuinya adalah satu ilmu dan mempercayainya adalah khurafat. Tutorial kali ...
Click here to read more »

image-2940

Video: Love Never Fails

Lama tak jadi dynamic cameraman. Selalunya diberi tanggungjawab jadi static cameraman rekod ceramah atau ucapan, maka haflah Dr HK semalam satu kesempatan yang baik. Lepas habis exam Obstetric Gynaecology memang berazam nak pergi balik kelas Dr Hussein pagi-pagi, dah lama sangat tinggal. Tapi banyak perkara menuntut tidur lepas subuh maka memang pengsan sampai pukul 9. Tengok-tengok Hafizi ajak pergi program meraikan Dr Hussein Khairi sempena tamat perkhidmatan beliau sebagai dekan Fakulti Perubatan pada Ogos ini. Balik rumah terus sapu habuk pada camcorder ...
Click here to read more »
image-2557

Origami: Jumping Frog

As seen in Prime Minister & I, starring Lee BumSoo and Im YoonA. I think this is the most accurate version to the one Nam DaJung (YoonA) taught Kwon ManSe, creating havoc when he made one using her marriage contract. Haha. Tutorial by Lachies. It is a bit difficult to follow so you can watch Tavin version. Both are the same, but in the drama they used A4 papers so I prefers Lachies version. There are some modification in step 11 and step ...
Click here to read more »
image-2500

Origami: Penguin

Balik mesyuarat Jabatan Penerbitan & Penerangan, sempat luangkan sikit masa untuk cari origami baru. Kebetulan Tadashi Mori baru release tutorial. Maka buatlah sekeping penguin, rekaan Fernando Gilgado. Tertarik nak buat sebab ada seorang manusia, jalan macam penguin, selalu minta drama daripada saya. (Haha) Buat guna lebihan kertas iklan, maka tak nampak beza warna. Hari ini hari lahir Siti Nurhaliza Tarudin, living legend dari Malaysia, trending hashtag #HappyBirthdaySitiNurhaliza dekat Twitter. Maka jalan-jalan terjumpa persembahan Biarlah Rahsia (remix instrumental tradisional Jepun) dan Koibito Yo (lagu asal oleh ...
Click here to read more »
image-2482

Origami: Beruang Putih

Ini origami minggu lepas. Lupa nak post. Tapi minggu ini tak sempat nak layan origami maka ok lah, ganti. Tutorial dari TVHTOO. Masuk musim sejuk, banyak sungguh berhibernasi. Kalau tidur sehari tak cukup 12 jam memang tak sah. Macam beruang polar. IKLAN!NESCAFE + MILO + SUSU + GULA = aku tak paham kenapa orang pergi COSTACOFFEE haha
Click here to read more »
image-2441

Origami: Dragon Fus Ro Dah

Aktiviti zaman kanak-kanak dulu, antaranya menyepahkan rumah dengan kertas. Origami memang aktiviti yang bagus untuk kanak-kanak develop coordination skills, di samping kepuasan bila dah siap bina satu model. Anak-anak zaman sekarang mungkin mencabar diri sendiri siapa paling tinggi score Candy Crush, tapi anak-anak zaman saya mencabar siapa dapat buat origami yang susah. Perasaan nak buat naga ini sempena Ultimate Family Outing PCK (walaupun tak turun pun main game, tidur sepanjang hari) - saya rumah hijau Dragon. FLYING DRAGON Origami paling mudah yang paling cantik ...
Click here to read more »
image-1882

Video: Kanun Bait Muslim

Ceramah Kitab Qawanin Baitul Muslim, karangan Sheikh Said Hawa. Disampaikan oleh Ustat Noorazam Bahador. Secara peribadinya kitab ini sangat menarik kerana walaupun tajuknya berbunyi Bait Muslim, tapi kandungannya sangat menyimpang daripada apa yang tergambar dalam kotak fikiran. Pengisiannya menyentuh aspek teknikal dalam membina sebuah keluarga, bukan sekadar teori atau prinsip. Malah mereka yang belum berkahwin juga boleh memperoleh manfaat daripada kitab ini. Sangat recommended.
Click here to read more »
image-1329

Teka Silangkata AJKt

Kasihan melihat ahli yang masih tidak mengenali Ahli Jawatankuasa Tertinggi PERUBATAN yang baru (sesi 2012/2013). Jom kita main benda ni. Semua jawapan boleh diperolehi daripada laman web rasmi BERUBATAN. Selamat menjawab. EDIT: alaa baru perasan ada kotak yang terpotong. ini link alternatif. p/s: Testing di blog sendiri sebelum dicadangkan untuk menjadi aktiviti mingguan di PERUBATANonline :) IKLAN!Warung Mutiara Indonesia bakal dibuka tidak lama lagi di kawasan pelajar perubatan. Klik untuk melihat sendiri keindahan Indonesia!
Click here to read more »
image-1072

Video: Kalau Kita Tak Jaga Akhawat Kita

Alhamdulillah setelah sebulan akhirnya Video Pengenalan JAKSI selamat diselesaikan. Walaupun penggambaran tamat sebulan yang lalu, tapi baru berkesempatan merajinkan diri untuk menyelesaikan proses editing. PENGENALAN Program Sambutan Mahasiswa Baru biasanya mempunyai satu slot untuk JAKSI, dan sebelum ini pengenalan tentang JAKSI didahului dengan tayangan video Hisbah the Movie yang diterbitkan PERUBATAN Cawangan Mansurah kira-kira 2-3 tahun yang lalu (sekitar 2008-2009). Disebabkan PERUBATAN memiliki jawatankuasa yang dinaiktaraf iaitu Jabatan Keselamatan & Sosial Islam (JAKSI) maka menjadi satu keperluan kepada satu video baru supaya kekal ...
Click here to read more »
image-1049

Video: Kuntuman Yang Layu

Rasa nak merepek tentang projek video KUNTUM. Saya dulu pernah berkata, kemahiran saya ni umpama plateau dalam heart beat. Naik tinggi kemudian kekal pada satu tahap dan semakin menurun takkan pernah naik lagi. Tinggi itu pun cuma tahap average. Ini salah satu bukti. Rasa menyesal pula membawa video ini untuk ditayangkan dalam majlis penutup KUNTUM III. Video ini terlalu bodoh untuk ditonton. Sebabnya? 1. Muzik semangat jihad untuk Palestin tapi visual takde satu kaitan pun tentang Palestin. Bila sebut video Palestin kita akan terbayang visual ...
Click here to read more »
image-948

Video: Mari-mari Jadi Wartawan!

Tengah bosan-bosan menilik HDR-XR550E, baru perasan dah lama tak guna. Kali terakhir sewaktu Medicophilic Month April lalu. Ditambah pula dengan ketidak-ada-kerjaan sekarang, maka saya bermain kembali dengan Sony Vegas. Video ini walaupun promo untuk mediaPERUBATAN tapi lebih berkonsepkan iklan Jabatan Berita, maka dengan itu saya mengajak mereka yang berada di luar sana untuk bersama-sama membantu si budak kecik Atiqah meneruskan legasi kegemilangan Safwan Pemenang dan Puan Fathiyyah dengan menulis berita yang mantap. Kalau malu menulis berita event besar-besaran, tulislah berita tentang ...
Click here to read more »
image-572

Video: Bukit Tinggi & Bebas Dari Belenggu

Jalan-jalan kena bawa handycam. Kemudian rakam apa sahaja. Semua footage tersebut mungkin boleh digunakan satu hari nanti. Kalau ada masa lapang, mungkin boleh buat video dokumentasi. =) Bukit Tinggi BGM: Ronnie,Ernie & Limkokwing Koir - Satu Malaysia Captured by: Sony HDR-XR550E Edited with: Sony Vegas Pro 10.0 Effects added: None Dimension: HD 1280x720 progressive Codec used: AVC (2Mbps average) + AAC (128kbps) Special thanks: Makngah and kak Illa. Kak Illa beria-ria nak tengok video ni kerana footage asal terlalu berat untuk ditonton di komputer beliau. Saba neh, belilah komputer ...
Click here to read more »
image-371

Video: BTS Jawatankuasa khas Pemilihan jawatankuasa PERUBATAN 2010

*BTS stands for: Behind the Scene Saya sedang bosan, maka ini adalah dokumentasi saya mengenai JPP2010. Agak lambat kerana kehangatan Pilihanraya dah tamat. Beberapa maklumat yang saya kira menarik: # Unit Penerangan pada asalnya ditawarkan kepada Jackster, sebelum beliau menolak kepada saya. # Semua borang telah siap sewaktu JPP2010 bermesyuarat kali pertama. Maka terdapat beberapa kesilapan dan kekurangan yang terpaksa dialternatifkan dengan cara lain. Ada ruang Nombor Ahli --> tidak perlu diisi Tiada ruang Gambar --> diambil gambar pada Hari Penamaan Calon Tiada ...
Click here to read more »
12