Tag archives for origami

image-2972

Origami: Leviathan

Kenal Leviathan melalui game Final Fantasy. Sebaik sahaja diseru, Leviathan dengan kuasa yang dikurniakan Tuhan akan memanggil Tsunami menenggelamkan musuh-musuh yang cuba menjahamkan perjuangan dakwah ini =P Leviathan selalunya sinonim dengan dewa laut, terutamanya dalam mitos Yahudi. Dalam Kristian pula simbolik kepada salah satu 7 Dosa Besar - Envy. Maka unsur-unsur ini dapat kita lihat kaitan mereka melalui anime, game, nama kapal dan pelbagai lagi produk Yahudi lain yang menggunakan nama Leviathan. Mengetahuinya adalah satu ilmu dan mempercayainya adalah khurafat. Tutorial kali ...
Click here to read more »

image-2557

Origami: Jumping Frog

As seen in Prime Minister & I, starring Lee BumSoo and Im YoonA. I think this is the most accurate version to the one Nam DaJung (YoonA) taught Kwon ManSe, creating havoc when he made one using her marriage contract. Haha. Tutorial by Lachies. It is a bit difficult to follow so you can watch Tavin version. Both are the same, but in the drama they used A4 papers so I prefers Lachies version. There are some modification in step 11 and step ...
Click here to read more »

image-2500

Origami: Penguin

Balik mesyuarat Jabatan Penerbitan & Penerangan, sempat luangkan sikit masa untuk cari origami baru. Kebetulan Tadashi Mori baru release tutorial. Maka buatlah sekeping penguin, rekaan Fernando Gilgado. Tertarik nak buat sebab ada seorang manusia, jalan macam penguin, selalu minta drama daripada saya. (Haha) Buat guna lebihan kertas iklan, maka tak nampak beza warna. Hari ini hari lahir Siti Nurhaliza Tarudin, living legend dari Malaysia, trending hashtag #HappyBirthdaySitiNurhaliza dekat Twitter. Maka jalan-jalan terjumpa persembahan Biarlah Rahsia (remix instrumental tradisional Jepun) dan Koibito Yo (lagu asal oleh ...
Click here to read more »
image-2482

Origami: Beruang Putih

Ini origami minggu lepas. Lupa nak post. Tapi minggu ini tak sempat nak layan origami maka ok lah, ganti. Tutorial dari TVHTOO. Masuk musim sejuk, banyak sungguh berhibernasi. Kalau tidur sehari tak cukup 12 jam memang tak sah. Macam beruang polar. IKLAN!NESCAFE + MILO + SUSU + GULA = aku tak paham kenapa orang pergi COSTACOFFEE haha
Click here to read more »
image-2441

Origami: Dragon Fus Ro Dah

Aktiviti zaman kanak-kanak dulu, antaranya menyepahkan rumah dengan kertas. Origami memang aktiviti yang bagus untuk kanak-kanak develop coordination skills, di samping kepuasan bila dah siap bina satu model. Anak-anak zaman sekarang mungkin mencabar diri sendiri siapa paling tinggi score Candy Crush, tapi anak-anak zaman saya mencabar siapa dapat buat origami yang susah. Perasaan nak buat naga ini sempena Ultimate Family Outing PCK (walaupun tak turun pun main game, tidur sepanjang hari) - saya rumah hijau Dragon. FLYING DRAGON Origami paling mudah yang paling cantik ...
Click here to read more »