Tag archives for video

image-2940

Video: Love Never Fails

Lama tak jadi dynamic cameraman. Selalunya diberi tanggungjawab jadi static cameraman rekod ceramah atau ucapan, maka haflah Dr HK semalam satu kesempatan yang baik. Lepas habis exam Obstetric Gynaecology memang berazam nak pergi balik kelas Dr Hussein pagi-pagi, dah lama sangat tinggal. Tapi banyak perkara menuntut tidur lepas subuh maka memang pengsan sampai pukul 9. Tengok-tengok Hafizi ajak pergi program meraikan Dr Hussein Khairi sempena tamat perkhidmatan beliau sebagai dekan Fakulti Perubatan pada Ogos ini. Balik rumah terus sapu habuk pada camcorder ...
Click here to read more »

image-1882

Video: Kanun Bait Muslim

Ceramah Kitab Qawanin Baitul Muslim, karangan Sheikh Said Hawa. Disampaikan oleh Ustat Noorazam Bahador. Secara peribadinya kitab ini sangat menarik kerana walaupun tajuknya berbunyi Bait Muslim, tapi kandungannya sangat menyimpang daripada apa yang tergambar dalam kotak fikiran. Pengisiannya menyentuh aspek teknikal dalam membina sebuah keluarga, bukan sekadar teori atau prinsip. Malah mereka yang belum berkahwin juga boleh memperoleh manfaat daripada kitab ini. Sangat recommended.
Click here to read more »
image-1081

The Chosen One

Tahun ini kurang melibatkan diri dalam Program Sambutan Pelajar Baru (AHLAN '11)), sebab jadual harian agak penuh dan terasa agak padat. 10-13 September, ada program di Universiti Kaherah - Challenge the Habits. Ditambah dengan editing video JAKSI, tontonan cerita Melayu menjelang jam 3 petang, cerita Cina setiap jam 6 petang dan cerita Korea pukul 9 malam, menambah kesempitan waktu haha. Maklumlah saya sudah tua, tiada stamina seperti dulu; boleh berlari ke sana ke mari 24 jam tanpa henti kemudian bersengkang mata ...
Click here to read more »
image-1072

Video: Kalau Kita Tak Jaga Akhawat Kita

Alhamdulillah setelah sebulan akhirnya Video Pengenalan JAKSI selamat diselesaikan. Walaupun penggambaran tamat sebulan yang lalu, tapi baru berkesempatan merajinkan diri untuk menyelesaikan proses editing. PENGENALAN Program Sambutan Mahasiswa Baru biasanya mempunyai satu slot untuk JAKSI, dan sebelum ini pengenalan tentang JAKSI didahului dengan tayangan video Hisbah the Movie yang diterbitkan PERUBATAN Cawangan Mansurah kira-kira 2-3 tahun yang lalu (sekitar 2008-2009). Disebabkan PERUBATAN memiliki jawatankuasa yang dinaiktaraf iaitu Jabatan Keselamatan & Sosial Islam (JAKSI) maka menjadi satu keperluan kepada satu video baru supaya kekal ...
Click here to read more »
image-1049

Video: Kuntuman Yang Layu

Rasa nak merepek tentang projek video KUNTUM. Saya dulu pernah berkata, kemahiran saya ni umpama plateau dalam heart beat. Naik tinggi kemudian kekal pada satu tahap dan semakin menurun takkan pernah naik lagi. Tinggi itu pun cuma tahap average. Ini salah satu bukti. Rasa menyesal pula membawa video ini untuk ditayangkan dalam majlis penutup KUNTUM III. Video ini terlalu bodoh untuk ditonton. Sebabnya? 1. Muzik semangat jihad untuk Palestin tapi visual takde satu kaitan pun tentang Palestin. Bila sebut video Palestin kita akan terbayang visual ...
Click here to read more »
image-948

Video: Mari-mari Jadi Wartawan!

Tengah bosan-bosan menilik HDR-XR550E, baru perasan dah lama tak guna. Kali terakhir sewaktu Medicophilic Month April lalu. Ditambah pula dengan ketidak-ada-kerjaan sekarang, maka saya bermain kembali dengan Sony Vegas. Video ini walaupun promo untuk mediaPERUBATAN tapi lebih berkonsepkan iklan Jabatan Berita, maka dengan itu saya mengajak mereka yang berada di luar sana untuk bersama-sama membantu si budak kecik Atiqah meneruskan legasi kegemilangan Safwan Pemenang dan Puan Fathiyyah dengan menulis berita yang mantap. Kalau malu menulis berita event besar-besaran, tulislah berita tentang ...
Click here to read more »
image-674

Ini Bebelan Juri

Adakah anda merasakan menjadi juri itu satu pekerjaan yang mudah? Duduk lepak tengok persembahan kemudian bagi markah. Sebenarnya menjadi juri itu sangat sukar. Seseorang juri bakal menentukan hidup mati untung nasib seseorang, dan berada dalam dilema antara fakta, perasaan, kebenaran dan kejujuran. Juri di mahkamah yang mengetahui kejahatan seseorang terpaksa melepaskan seorang penjenayah kerana tiada bukti kukuh, manakala juri sesebuah pertandingan terpaksa memberi kemenangan kepada peserta yang cikai kerana peserta tersebut mematuhi kriteria dan tidak melakukan kesilapan. Kali ini, saya beserta 3 ...
Click here to read more »
image-572

Video: Bukit Tinggi & Bebas Dari Belenggu

Jalan-jalan kena bawa handycam. Kemudian rakam apa sahaja. Semua footage tersebut mungkin boleh digunakan satu hari nanti. Kalau ada masa lapang, mungkin boleh buat video dokumentasi. =) Bukit Tinggi BGM: Ronnie,Ernie & Limkokwing Koir - Satu Malaysia Captured by: Sony HDR-XR550E Edited with: Sony Vegas Pro 10.0 Effects added: None Dimension: HD 1280x720 progressive Codec used: AVC (2Mbps average) + AAC (128kbps) Special thanks: Makngah and kak Illa. Kak Illa beria-ria nak tengok video ni kerana footage asal terlalu berat untuk ditonton di komputer beliau. Saba neh, belilah komputer ...
Click here to read more »
image-371

Video: BTS Jawatankuasa khas Pemilihan jawatankuasa PERUBATAN 2010

*BTS stands for: Behind the Scene Saya sedang bosan, maka ini adalah dokumentasi saya mengenai JPP2010. Agak lambat kerana kehangatan Pilihanraya dah tamat. Beberapa maklumat yang saya kira menarik: # Unit Penerangan pada asalnya ditawarkan kepada Jackster, sebelum beliau menolak kepada saya. # Semua borang telah siap sewaktu JPP2010 bermesyuarat kali pertama. Maka terdapat beberapa kesilapan dan kekurangan yang terpaksa dialternatifkan dengan cara lain. Ada ruang Nombor Ahli --> tidak perlu diisi Tiada ruang Gambar --> diambil gambar pada Hari Penamaan Calon Tiada ...
Click here to read more »
image-475

VegasPro: Crop Technique

Tips ketiga dalam tempoh 2 hari. Sesi ini saya akan berkongsi satu teknik yang simple, tapi banyak kegunaan. Antaranya: Sekiranya anda merakam dengan FullHD 1920x1080 dan ingin menghasilkan video HD 1280x720 (yang berdimensi lebih kecil), anda boleh gunakan teknik ini untuk fokus pada bahagian tertentu sahaja dan membuang bahagian yang agak tidak penting. Membuang Pillarbox yang terhasil akibat rakaman 4:3 Saya akan fokus pada 2 tujuan ini, walaupun sebenarnya teknik ini boleh digunakan untuk banyak lagi tujuan lain. Teknik Asas 1. Setelah memasukkan footage ke ...
Click here to read more »
image-442

VegasPro: Properties Setting

Sesi kali ini ringkas sahaja. Walaupun ini merupakan langkah pertama yang perlu dibuat sebelum menggunakan Sony Vegas, tapi selalunya boleh sahaja Skip kerana tidak terlalu penting kecuali beberapa Setting. Properties juga kadang-kadang menjadi rujukan kepada proses mengedit video seterusnya, termasuklah proses render. Kesilapan pada Properties boleh mencacatkan rupa video anda. 1. Sebaik sahaja membuka Sony Vegas, terus klik pada Properties. Ada 3 cara: Gunakan butang dalam toolbar di bahagian atas Sony Vegas. Buka File --> Properties Alt + Enter 2. Tab yang penting hanya 2; ...
Click here to read more »
12