Tag archives for mesir

image-2503

Diagnosis Penyakit

Kelas klinikal pagi-pagi selalunya ada patient. Maka pelajar kena ambil history untuk tahu sejarah patient tersebut seterusnya boleh buat diagnosis dengan tepat. Namun begitu, selalunya bila masuk kelas kita akan tanya, 'Hari ini kes apa?' Sebab nak tahu spesifik apa yang perlu ditanya. Lebih kurang macam tahu jawapan terlebih dahulu, barulah kita kenal pasti ada ataupun tidak pada patient tersebut. Hari ini seperti biasa transfer cerita Jepun yang baru selesai download ke dalam hard disk, tergerak hati untuk buka episod 1 GM Odore ...
Click here to read more »
image-2302

Selamanya Hanya Mampu Berdoa?

Menangis mendengar keadaan Mesir sekarang, pejuang ditangkap, penjenayah dibebaskan. Dengan keadaan Mesir yang menggila dan umat sedang sakit tenat, kita masih tergamak mahu futur? Jeles dengan mereka yang syahid di Medan Rab'ah, bilakah aku pula dapat bersama mereka? aku berdoa agar - semangat juang itu tetap mengalir dalam - setiap urat darah - hembus nafas - kata bicara - semuanya Jujurnya jauh dalam hati saya tak percaya dengan status-status sebegini. Sebabnya apabila dicampak ke medan juang, merekalah manusia pertama yang akan lari dari medan ...
Click here to read more »
image-2175

Sujud di Celahan Kaki

Awal-awal tiba di Mesir 6-7 tahun dulu, masih mentah dengan budaya dan amalan masyarakat setempat. Maka banyak merasai pengalaman baru untuk kali pertama. Antaranya, suatu ketika selesai kelas Physiology, ingin solat Zohor di 'surau' berdekatan. Apabila masuk, rupanya telah penuh. Lebih menakjubkan, jarak antara saf rapat tidak seperti biasa kita solat jemaah. Cukup-cukup untuk meletak lutut ketika sujud. Rukuk sahaja kepala sudah menyentuh punggung jemaah di hadapan. Kehairanan bagaimana mereka sujud, rupanya ketika sujud kepala mereka masuk ke celah kaki jemaah hadapan! Kalau ...
Click here to read more »
image-2148

Pelajar Tidur Bertemankan Senjata

Mounira, 8 Julai - Bimbang dengan keadaan Mesir yang tidak menentu, pelajar-pelajar perubatan Universiti Kaherah kini bersedia dengan apa jua cara demi keselamatan mereka. Sebelum ini mereka menyimpan parang dan pisau di bawah bantal namun kini ada yang membawa senjata api bersama-sama. Penempatan mereka yang cuma 2km dari Dataran Tahrir, menambah lagi kegusaran. Baru-baru ini dilaporkan berlaku pertempuran di Manial, bersebelahan Fakulti Perubatan Universiti Kaherah yang mengorbankan puluhan nyawa dan menghabiskan bergelen-gelen darah. Beberapa pelajar yang ingin melarikan diri dengan pulang ke ...
Click here to read more »
image-1986

Ditutup Kepalanya, Kakinya Terbuka

Pertama kali dalam sejarah bulatan Perbidanan dan Sakit Puan, kita datang ke kelas awal. Apabila berjalan kaki awal pagi maka akan bertembung dengan gerombolan pelajar yang turut sama menuju ke fakulti. Lantas kita terlihat seorang akhawat yang sungguh ayu bertudung labo. Melihat beliau mendatangkan keinsafan kepada diri ini kerana teringat kisah seorang sahabat bernama Saidina Mus3ab bin Umair. Watak Mus3ab dalam Qamar Bani Hashim - digambarkan berubah dari seorang yang bermewah-mewah kepada seorang yang sangat dhaif. Kisah Saidina Mus3ab secara ringkasnya boleh ...
Click here to read more »
image-1953

Once a Crew, Always a Crew

Akhirnya berakhir sesi Biro Penerbitan & Penerangan (BPP) bERUBATAN versi lama. Sekarang bermula perjuangan bERUBATAN versi baru (Kononnya, padahal setakat pemisahan kuasa supaya bidang kerja lebih jelas =P) 2013 bermakna genap 6 tahun BPP ditubuhkan (2007) dan genap 5 tahun jenama mediaPERUBATAN digunakan (2008). Jujurnya BPP adalah biro yang paling dekat di hati kerana secara fitrahnya kita merupakan seorang yang tak suka akademik dan tazkirah. Sungguh memeningkan berbicara perkara soalan tahun lepas dan juga tafsir al-Quran. Memang bukan minat kita untuk buat ...
Click here to read more »
image-1474

Presiden Terhebat!

Lebih 80 tahun perjuangan Ikhwan Muslimin, akhirnya berjaya menumbangkan musuh ketat mereka. Langkah pertama dalam perjuangan Islam ke arah kemenangan-kemenangan seterusnya. Tak bercadang menulis panjang, kerana post ini harapnya sebagai suatu kenangan bahawa kita yang sedang berada di Mesir ini sedang menyaksikan sejarah terhebat. Tahniah dan semoga kita terus kekal berada di atas landasan kebenaran. p/s: Malam ni celebrate di tahrir jom! =P
Click here to read more »
image-1081

The Chosen One

Tahun ini kurang melibatkan diri dalam Program Sambutan Pelajar Baru (AHLAN '11)), sebab jadual harian agak penuh dan terasa agak padat. 10-13 September, ada program di Universiti Kaherah - Challenge the Habits. Ditambah dengan editing video JAKSI, tontonan cerita Melayu menjelang jam 3 petang, cerita Cina setiap jam 6 petang dan cerita Korea pukul 9 malam, menambah kesempitan waktu haha. Maklumlah saya sudah tua, tiada stamina seperti dulu; boleh berlari ke sana ke mari 24 jam tanpa henti kemudian bersengkang mata ...
Click here to read more »
image-1072

Video: Kalau Kita Tak Jaga Akhawat Kita

Alhamdulillah setelah sebulan akhirnya Video Pengenalan JAKSI selamat diselesaikan. Walaupun penggambaran tamat sebulan yang lalu, tapi baru berkesempatan merajinkan diri untuk menyelesaikan proses editing. PENGENALAN Program Sambutan Mahasiswa Baru biasanya mempunyai satu slot untuk JAKSI, dan sebelum ini pengenalan tentang JAKSI didahului dengan tayangan video Hisbah the Movie yang diterbitkan PERUBATAN Cawangan Mansurah kira-kira 2-3 tahun yang lalu (sekitar 2008-2009). Disebabkan PERUBATAN memiliki jawatankuasa yang dinaiktaraf iaitu Jabatan Keselamatan & Sosial Islam (JAKSI) maka menjadi satu keperluan kepada satu video baru supaya kekal ...
Click here to read more »
image-862

Sindir Menyindir Membawa Padah

Abang Adam tengah menunggu ayam di dapur jadi hangit garing dan bertemu dengan berita ini mengenai pergaduhan pelajar perubatan. Mari kita baca bersama-sama. Klik gambar untuk paparan lebih best! Exco BERUBATAN Berang Dengan Sindiran Mesir, 13 Jun - Tindakan seorang pelajar perubatan luar negara mengeluarkan kenyataan sindiran berbau perkauman dalam sebuah Group untuk bakal doktor di Facebook akhirnya membawa padah apabila dikecam hebat oleh Exco BERUBATAN Cawangan Alexandria. Sakinah Ismail bt Ibrahim, Exco Unit Menerangkan & Menerbitkan BERUBATAN Cawangan Alexandria berang dengan kenyataan pelajar ...
Click here to read more »
image-401

Bimbang…

Ahah tiba-tiba rasa bimbang. 1. Bimbangkan keselamatan Kisah akhawat dicederakan, serta peringatan daripada kak Remi mengenai keselamatan akhawat sangat membimbangkan. Super senior akhawat dulu-dulu sangat ganas. Ingat lagi kak Battah yang diumpat kerana suara beliau (bukan saya tapi orang lain :P). Biasalah; mengumpat dan bercerita tentang orang adalah perkara yang best. Abang Hamdan pun sama. Dengan kami bercakap lemah lembut, tapi dengan Arab, macam menjerit dan menengking. Mungkin kerana zaman dulu duduk seorang diri. Orang kata kena pandai berdikari. Kena adapt dengan budaya ...
Click here to read more »

Cabaran Malam-malam Terakhir.

Rasanya baru semalam tiket penerbangan KUL-CAI menjemput di depan pintu Ramadan. Rasanya juga baru semalam tayar pesawat Egypt Air melakukan pendaratan di Cairo International Airport. Rasanya juga baru semalam saya terhisap asam masin kulit limau sebaik sahaja tiba di Kaherah selepas Subuh; yang dibawa sebagai anti-emetic yang akhirnya tidak berguna disebabkan kereta bergerak ke KLIA di siang hari waktu puasa. Pejam celik pejam celik, akhirnya berjaya juga sampai ke sepertiga terakhir Ramadan. Nasib baik pejam dan celik. Kalau pejam tak celik-celik, ...
Click here to read more »
image-114

Ramadan Di Mesir Lagi

Ini Ramadan kelima di Mesir. Sejak terpilih untuk ke Mesir, tidak pernah tidak berpuasa di Mesir. Walaupun tidak semuanya sebulan penuh, tibanya Ramadan memberi erti bahawa Mesir adalah sebahagian daripada tempat untuk berpuasa. Bukan saya yang ingin berpuasa di sini, tapi dipaksa untuk mendengar hingar bingar orang Arab yang mengunjungi Basyandi1 tiap kali sahur. Ya, saya dipaksa oleh Yang Maha Kuasa. Ada sesuatu pada Ramadan di Mesir yang mungkin Dia ingin saya cari. Walaupun hingga kini saya belum bertemu dengan 'mutiara' ...
Click here to read more »