Tag archives for perempuan

image-1999

Persepsi Penyakit

Hari ini ponteng sebab belajar tajuk yang sama - otak dah tepu takleh nak dengar dah walaupun Dr best. Maka nampak pos ini dekat Newsfeed. Sebenarnya adalah sangat sukar untuk kita mengorek cerita tentang sakit yang dihadapi seseorang. Apatah lagi untuk tujuan penyebaran umum. Sebab itu kadang-kadang bila pesakit dah nazak baru kita terima khabar penyakit beliau. Kadang-kadang disuruh doa dan solat hajat tapi sakit apa tidak diketahui. Dulu-dulu hairan juga dengan situasi ini. Kenapa susah sangat nak bercerita tentang sakit kita kepada ...
Click here to read more »

image-1986

Ditutup Kepalanya, Kakinya Terbuka

Pertama kali dalam sejarah bulatan Perbidanan dan Sakit Puan, kita datang ke kelas awal. Apabila berjalan kaki awal pagi maka akan bertembung dengan gerombolan pelajar yang turut sama menuju ke fakulti. Lantas kita terlihat seorang akhawat yang sungguh ayu bertudung labo. Melihat beliau mendatangkan keinsafan kepada diri ini kerana teringat kisah seorang sahabat bernama Saidina Mus3ab bin Umair. Watak Mus3ab dalam Qamar Bani Hashim - digambarkan berubah dari seorang yang bermewah-mewah kepada seorang yang sangat dhaif. Kisah Saidina Mus3ab secara ringkasnya boleh ...
Click here to read more »
image-1479

Anak Dara Mahu Kahwin

Tiba-tiba video ini jadi VIRAL, 80 views dalam sehari. YoonA si kucing adalah penyewa di rumah kami. Maknanya makanan, toilet, baju, seluar, permainan semuanya disediakan ayahnya si Pemenang cuma YoonA menginap di sini kerana ada ramai manusia tidaklah dia kesunyian. Tapi kebelakangan ini YoonA sudah mula berperangai pelik. https://twitter.com/hafizadam/status/217475019004051456 Itulah, pantang kaki terjulur dari katil mulalah menggesel. Kita tengah tidur, dia menggesel di kepala. Bila tak bagi perhatian, keluar ke beranda mengiau. Panggil nama sikit, punggung terangkat. Tidur pula mengangkang, pertama kali melihat gaya ...
Click here to read more »
image-1438

Melihat Perempuan Adalah Pahala

Sedang memeriksa News Feed Facebook, terpandang hadis yang dikongsi salah seorang Friend: Hadith dari Muslim meriwayatkan Abu Zarr al-Ghifari berkata, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, 'Sesungguhnya setiap kali seseorang itu bertakbir adalah satu sedekah, setiap tahmid adalah sedekah, setiap tahlil adalah sedekah, menyeru yang makruf itu adalah sedekah, dan menghalang yang munkar juga sedekah, melakukan hubungan kelamin suami isteri juga adalah sedekah.' Lalu kami bertanya kepada Rasulullah SAW, 'Adakah kami mendatangi isteri-isteri kami baginya mendapat pahala?' Rasulullah SAW bersabda, 'Tidakkah kamu sedar jika ...
Click here to read more »
image-1072

Video: Kalau Kita Tak Jaga Akhawat Kita

Alhamdulillah setelah sebulan akhirnya Video Pengenalan JAKSI selamat diselesaikan. Walaupun penggambaran tamat sebulan yang lalu, tapi baru berkesempatan merajinkan diri untuk menyelesaikan proses editing. PENGENALAN Program Sambutan Mahasiswa Baru biasanya mempunyai satu slot untuk JAKSI, dan sebelum ini pengenalan tentang JAKSI didahului dengan tayangan video Hisbah the Movie yang diterbitkan PERUBATAN Cawangan Mansurah kira-kira 2-3 tahun yang lalu (sekitar 2008-2009). Disebabkan PERUBATAN memiliki jawatankuasa yang dinaiktaraf iaitu Jabatan Keselamatan & Sosial Islam (JAKSI) maka menjadi satu keperluan kepada satu video baru supaya kekal ...
Click here to read more »
image-903

Kahwinilah Wanita Yang Subur

Musim exam adalah musim mengawan. Maka di sana sini orang bercerita tentang kahwin. Status Facebook pun jiwang-jiwang. Status Yahoo Messenger rindu-rinduan. Twitter pun mengekspresikan perasaan. Blog pula penuh dengan cerita tentang perkahwinan. Bercerita tentang kahwin, saya teringat satu hadis: Dari Anas Ibnu Malik R berkata: Rasulullah SAW memerintahkan kami berkeluarga dan sangat melarang kami membujang. Beliau bersabda: 'Nikahilah perempuan yang subur dan penyayang, sebab dengan jumlahmu yang banyak aku akan berbangga di hadapan para Nabi pada hari kiamat.' (Riwayat Ahmad) - Hadits shahih menurut ...
Click here to read more »
image-656

Paranoid

Asalnya ingin bercerita tentang drama Dong Yi, serta Yi San. Tetapi masyarakat sekarang menyebabkan saya ingin membebel tentang fenomena paranoid. 1. Freemason Dulu heboh dengan Freemason. Mentang-mentang ada dokumentari The Arrival, semua benda akhirnya dikaitkan dengan Freemason; secret cult yang bertujuan menguasai dunia. Kotak hitam putih, piramid satu mata, gadis baju merah blablabla dsb etc. Maksud saya; Apa kesannya kita tahu semua benda tu? Murtadkah? Oh design kotak-kotak hitam putih ni merupakan unsur Freemason maka kita mesti tukar jadi belang-belang kelabu tahi anjing. Bumbung rumah ...
Click here to read more »
image-615

Reminiscing…

Tiada modal hendak menulis, tapi mungkin boleh membebel? 1. Kenapa Saya Tidak Suka Pergi Rumah Perempuan Sila klik sini dan baca bebelan beberapa tahun lepas. Rumah perempuan itu sememangnya maksiat, dan sejarah sentiasa berulang kembali. p/s: Tapi kali ini memang bukan salah saya. Haha 2. Kenapa Pula Musyrif Itu Menyusahkan? Adik saya 2 orang perempuan ingin pergi shopping. Maka dia ajak saya. Waktu itu pukul 8 malam lepas Maghrib. 'Jadah engkau orang nak shopping baju ngan tudung malam-malam buta? Pergi la esok, along lempang kang baru ...
Click here to read more »
image-557

Perempuan Itu Menyusahkan

Satu hari saya bermesej dengan seorang rakan. Di Malaysia je seronok bermesej sambil guling-guling atas katil. Di Mesir nak main mesej jawabnya baiklah ber-YM. Mesej punya mesej, tiba-tiba masuk topik kahwin. Seperti biasa, soalan yang keluar adalah: Bila nak kahwin? Seperti biasa juga, jawapan saya: Malas. Perempuan ni menyusahkan. Seperti biasa lagi, saya akan dapat balasan sebegini: Habis tu, mak engkau bukan perempuan? Tadi tanya pasal kahwin, tiba-tiba masuk bab mak bapak. Bukannya kita nak kahwin dengan mak kita! Perempuan Itu Menyusahkan... ...Maka selagi saya belum bersedia untuk ...
Click here to read more »
image-264

Bukan Cerita Tentang Makanan

Pernah terjadi suatu kisah yang menceritakan tentang seorang gadis bukan Islam yang sangat terpikat dan mengagumi Islam. Dia juga sudah boleh memahami dan menerima segala-galanya tentang Islam kecuali satu perkara. Mengapa wanita Islam mesti menutup aurat terutama memakai tudung? Sudah banyak orang yang ditanya oleh gadis itu termasuk ustaz-ustaz dan orang Islam lainnya. Namun dia masih belum dapat berpuas hati dengan jawapan-jawapan mereka semua. Pada suatu hari, kawan gadis itu telah membawanya berjumpa dengan seorang ustaz pula. Pada mulaya dia agak keberatan. “Rasanya, sama ...
Click here to read more »