Author Archives: Hafiz Adam - Page 2

image-3314

Bercinta Dalam Mimpi

'Aku memang dah lama tak tengok drama Melayu sebab terlalu sampah.' Dik, nak jadi haterz tegar kena tonton semua cerita Melayu. Kalau setakat boleh sebut nama cerita TV3 dengan ASTRO maka mohon buang komen sampah tersebut jauh-jauh. Baru sahaja selesai menonton Lembayung Kasihmu yang ditayangkan di TV2 tahun lepas. Adaptasi novel karangan Ummu Wafa. Cerita ini tentang seorang gadis bernama Maira yang menjadi kegilaan ramai lelaki. Setelah diganggu bos besar di pejabat, dia berhenti kerja dan memohon menjadi pembantu rumah. Apatah lagi dia ...
Click here to read more »

image-3092

Kisah Sebenar BioWare

Pagi tadi Ayie datang ke rumah. Singgah sebentar sebelum pergi kelas. 'Pernah dengar tentang BioWare?' soal beliau. BioWare merupakan developer permainan video yang terkenal dengan Neverwinter Nights, Baldur's Gate, Mass Effect dan yang terbaru Star Wars: The Old Republic. Rata-rata permainan video yang dihasilkan mereka mendapat kritikan positif terhadap plot dan jalan cerita yang dihasilkan. Selain itu, BioWare turut menghasilkan game engine sendiri yang kemudiannya dilesenkan kepada developer lain untuk diguna dalam games mereka. 'Kau tahu empat pengasas BioWare merupakan graduan perubatan? Kemahiran ...
Click here to read more »
image-2982

Elak Peniaga Ambil Kesempatan Tipu Transaksi Matawang

Hari itu tukar USD dengan seorang manusia. USD 100 saya cuba jual EGP 750 namun ditolak. 'Mahalnya. Tukar dekat sorofah pun paling tinggi EGP 730.' (*sorofah: money changer) Tahukah anda? Jangan terlalu bergantung pada rate sorofah ataupun internet apabila melakukan transaksi dengan boyfriend, bestfriend, kenalan mahupun makhluk asing. Jika tidak anda mungkin ditipu dan mengalami kerugian. Saya berikan satu contoh situasi. Ali mempunyai USD manakala Abu memiliki EGP. Mereka ingin membuat transaksi antara satu sama lain. Mereka berlegar-legar di sekitar sorofah Sayeda dan Manyal dan mendapati ...
Click here to read more »
image-2972

Origami: Leviathan

Kenal Leviathan melalui game Final Fantasy. Sebaik sahaja diseru, Leviathan dengan kuasa yang dikurniakan Tuhan akan memanggil Tsunami menenggelamkan musuh-musuh yang cuba menjahamkan perjuangan dakwah ini =P Leviathan selalunya sinonim dengan dewa laut, terutamanya dalam mitos Yahudi. Dalam Kristian pula simbolik kepada salah satu 7 Dosa Besar - Envy. Maka unsur-unsur ini dapat kita lihat kaitan mereka melalui anime, game, nama kapal dan pelbagai lagi produk Yahudi lain yang menggunakan nama Leviathan. Mengetahuinya adalah satu ilmu dan mempercayainya adalah khurafat. Tutorial kali ...
Click here to read more »